Familjen CARLSONS släktkrönika

Ingrid Larsdotter 1756-1839

 

Ingrid var född i Ratu och var Lars och Anna Catrinas äldsta dotter. Hon absolverades (avlöst från synd/ syndernas förlåtelse) i sakristian i Bygdeå kyrka i december 1782 för sitt framfödda oäkta barn, Erik född 27 oktober. Fadern hette Söderlund. De gifte sig aldrig.
Hon gifte sig 1789 med Olof Johansson från Risträsk. Då var hon 33 år Han var son till Johan Persson Klingberg (1723 -1809).  Denne hade deltagit i kriget mot Ryssland 1741-43 tillsammans med Ingrids farbror Per Larsson Högmodig. (Se också Rickleåanor). Ingrid och Olov fick fyra barn tillsammans på nybygget i Risträsk.

 

 

 

 

 

 

 


En ogift kvinna med barn hade en mycket svag ställning i samhället. Att avla barn utom äktenskapet var en synd, förenat med stora negativa sociala effekter både kyrkligt och världsligt, och dessutom straffbart. Ett sätt att hantera frågan ur ett kyrkligt perspektiv var att få syndernas förlåtelse - kyrkans absolution. Kraven på kvinnans oskuld och renhet var hårda och orsakade mycket lidande, då det var kvinnan som fick ta de långsiktiga konsekvenserna av dåtidens lag- och moraluppfattning. Alla fick inte samma chans som Ingrid.

 

© Familjen Carlson. Wbbproducent sc@sikaby.se. Släktforskning eilert@sikaby.se